Hogyan készülj könyvelői állásinterjúra?

Hogyan készülj könyvelői állásinterjúra?

Állásinterjúra készülsz?

Egy kezdő könyvelő legnagyobb rémálma lehet az állásinterjú.

Pedig nem szabad félni tőle, érdemes határozottan, magabiztosan menni és válaszolni őszintén a felmerült kérdésekre.

Először általában elmeséli az interjúztató, hogy a cég mivel foglalkozik, ez már sokat tud segíteni, mert már eközben is végig lehet gondolni, hogy pl. egy kereskedelemmel foglalkozó cégnél milyen gazdasági események történhetnek, foglalkozi-e a cég pl. külföldre kereskedelemmel, vannak-e EU-s partnerei stb.

Ilyenkor gondold már végig, hogy amikor majd ott tartotok, hogy „Van-e kérdése?”, akkor ezeket, ha nem tudsz minden lényeges kérdést, akkor megkérdezhesd.

Nagyon pozitív, ha valaki érdeklődik, mert látják rajta, hogy szakmailag máris gondolkodik, és ez nagy előny lehet.

Amikor már a cégről sokkal többet tudsz, irányíthatod is picit a beszélgetést olyan témák felé (hiszen lehetőséget kaptál kérdezni!), amiben biztosabb vagy magadban.

Ha kérdezik, hogy készítettél-e már bevallásokat, válaszold bátran, hogy igen.

Készülj fel, ha könyvelői állásra jelentkezel: töltsd le az apeh oldaláról az ABEV programot, bele a különböző nyomtatványokat, és kezd el kitölteni, nézd át, és rá fogsz jönni, hogy nem is olyan bonyolult.

Ezen tapasztalatok birtokában mondhatod, hogy már készítettél nyugodtan, nem kell azt rögtön tudni, hogy nem napi 100 bevallást készítettél az elmúlt években.

Ha a szakmai interjún vagy már, akkor úgyis belekérdeznek olyan gazdasági eseményekbe, amelyek a cégnél gyakran vagy várhatóan előfordulnak, hogy ezzel is teszteljenek, hogy fogni kell a kezed, vagy képes vagy önállóan dolgozni.

Ha a programokkal kapcsolatban merül fel kérdés, hogy melyiket ismered, itt is fel tudsz készülni előtte.

Sok ügyviteli, könyvelő programot kínáló cég honlapjáról a demo verzió letölthető, állásinterjú előtt, de már a keresés időszakában is érdemes átnézni őket, példákat megpróbálni lekönyvelni vele.

Néhány ingyenes verziót összegyűjtöttem neked, amit tölts le, próbáld ki, hogy lásd, hogy milyen a felépítése egy könyvelő programnak:

Ha nem megy, lehet kérdezni a programozó céget, hogy tesztelnéd a programjukat, és kellene hozzá leírás. Általában mindenhol van súgó vagy tudástár hozzá.

Innentől az interjún már elmondhatod: x, y, z programmal már találkoztál, de könnyen és gyorsan tanulsz új programokat, ha van aki ebben segít, így ez nem okoz neked problémát.

Az első cégbemutatás, szakmai beszélgetés és lezárás nem szokott fél-egy óránál tovább tartani, és ennek maximum a fele az, ami igazán a szakmai részről szól.

Nem kell aggódnod miatta, és a Taniroda fogja a kezed, segít gyakorlatot szerezni.

line
footer